7 hiba ébredéskor

Ma reggel szundikáltál? Kihagytál egy csésze meleg kávét? Kihagytad a reggelit? Ha ezek tippek voltak arra, hogyan ébredj fel, akkor nem lett volna nagyon jó. De ne hagyd, hogy ez problémát okozzon neked. Az alvási szokások, és az ébrenléti szokások, lehetnek jók vagy rosszak, de könnyen változhatnak. Itt van, hogyan kell kezelni a hét általános hibát, és mindig úgy ébredsz fel, mint egy profi:

 

1. hiba Sötétben öltözködsz és készülődsz.

Kelj fel és ragyogj! Igazán! A reggeli napsugárnak köszönhetően könnyedén ébredhetsz fel, mert testünk biológiai órája érzékeny a fényre és a sötétségre. Húzd szét a függönyöket, vagy reggelizz a teraszon. A reggeli torna is jó módja annak, hogy jelet adjunk az agyunknak, hogy itt az ideje a nap kezdetének. Ha napkelte előtt vagy felhős időben ébredsz fel,több lámpát kapcsolj fel otthon, hogy több fény legyen. Minél korábban kelsz fel, annál kevesebb a fény.

2. hiba A kísértésnek köszönhetően aludni fogsz egy kicsit a reggeli ébresztő után. Néhányan “szundi gombnak” nevezik. Mindenesetre az eredmény ugyanaz: ha elhalasztod, akkor veszítesz. Amikor felébredsz, úgy érzed, hogy vissza akarsz aludni, minden nagyon lassú és zavaros. Ezt nevezik az alvási tehetetlenségnek, és ez egy normális folyamat, amely egész éjjel védi az alvást. A probléma az, hogy ezt nagyon nehéz legyőzni reggel, és kijutni az ágyból, amikor akarsz. Légy erőteljes – a szundikálásnak köszönhetően csak rosszabbá teszed a dolgokat. Az alvás után ez nem olyan jó, és ez még jobban fáraszt és stresszes leszel. Ehelyett későbbre állítsd be az ébresztést. Érdemes annyit aludni, amennyit csak tudsz, hogy elkerüld az ébresztést. Ha nyugodtan ébredsz, elektronikus segítség nélkül nyugodt és friss leszel.

3. hiba Először kávé! Azt mondod, hogy kávé nélkül nem tudsz megfelelően működni? Alábecsülöd magad. Az emberek gyakran isznak koffeint reggel, hogy felébredjenek, de ez természetesen a mozgásnak, a fénynek és az időnek köszönhető. Azok, akik délután kávét fogyasztanak, túlbecsülik a koffein erejét. A stimuláns részben blokkolja az agy által termelt adenozin kémiai hatását, amely tükrözi a napi természetes alvási vágyat. Mivel ez a kémiai hatás elégtelen a reggeli órákban, jobb, ha vársz a kávéval, addig míg a szervezeted elég adenozint épít fel. Az emberek meggyőzik magukat, hogy koffeinre van szükségük, hogy felébredjenek, ami valójában biológiailag nem igaz. Valójában az alvási tehetetlenségéről van szó, amely idővel elhalványul.

4. hiba Átugrod a reggelit. Miután az éjszakai pihenésnek vége, a testet megfelelően fel kell töltened, hogy egész nap produktív legyen. Javasoljuk, hogy reggelire fogyassz rostban és fehérjében gazdag ételeket, például teljes kiőrlésű kenyér mogyoróvajjal vagy zabpelyhet, kemény főtt tojással. Vigyázz az olyan ételekkel, amelyek telítetlen zsír-, magnézium- és káliumtartalmúak, amelyek elősegítik az alvást. Van egy plusz! A reggeli segíthet a fogyásban is. Egy 2013-as tanulmány megállapította, hogy a túlsúlyos nők, akik rendszeresen reggeliztek, több kilóval és centiméterrel lett karcsúbb a derekuk, mint azoknak, akik ugyan annyi kalóriát fogyasztottak,de vacsorára.

 

5. hiba Nem pihensz elalvás előtt. Ha gyakran fáradt testtel és elfoglalt lélekkel veted magad az ágyra, kérdezd meg magadtól a következő kérdést: “Szántam egy kis időt pihenésre?” Munkavállalás, takarítás, vagy akár a tévénézés, a lefekvés előtti utolsó pillanatban is feltölt. Ez megtéveszthet, hogy mennyi ideig aludtál. El kell lazulni és pihenni, mielõtt elalszol.

6. hiba Nem alszol sokáig vagy elég jól. Ha nem alszol, minden éjszaka hét-kilenc órát, nehéz lesz felébredni. De mivel mindennapi életünk rendkívül heves, sok ember az éjszakai alvás után is fáradtnak érzi magát.A jó minőségű alvás nagyon fontos. Javasolt elkerülni este a koffeint, az alkoholt és a nehéz ételeket. Fontos, hogy állandó ütemterved legyen, még hétvégén is. Ily módon a test biológiai órája megszokja a normális lefekvéshez szükséges időt, ami segít abban, hogy jobban aludj éjszaka és minden reggel könnyebben ébredj.

7. hiba Nem keresel segítséget. Ha sok órát alszol, és fáradt állapotban ébredsz, akkor ez egy jel, hogy valami történik alvás közben, ami negatívan hat. A leggyakoribb bűnösök a krónikus fájdalom, az alvási apnoe és a légzési problémák. A szakemberrel való konzultáció kulcsfontosságú lehet az ilyen állapotok diagnosztizálásához és kezeléséhez. Segíthetnek,hogy jól ébredj és energikusnak érezd magad. Ez az első lépés rendkívül fontos. Sokan, akik napközben álmosnak érzik magukat, alvással kapcsolatos légzési problémával küzdenek, és fogalmuk sincs róla.

One thought on “7 hiba ébredéskor”

  1. Üdvözlet! Ez egy hozzászólás.
    A hozzászólások moderálásához, szerkesztéséhez és törléséhez látogassunk el a honlapunk vezérlőpultjának
    Hozzászólások menüpontjához.
    A hozzászólok avatarját a Gravatar biztosítja.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük